Forbered din beste søvn og natt!

Oct 01, 2023

Kroppen vår er smart. Når du begynner å føle deg trøtt, eller allerede er fysisk stuptrøtt og begynner å bli søvnig, er det kroppen som forteller deg at du skal begynne å roe deg ned og hvile. Kroppen vil fornyes, omstilles, avgiftes, ja uthviles.

Hva som skjer under søvnen, mens vi sover, jobber kroppen med essensielle prosesser i bakgrunnen. Søvnen er nødvendig for å gjennomføre metabolismen, (forbrenningen), bygge opp immunforsvaret vårt, avgifte organene og særlig hjernen!

Dr. Jill Bolte sier i fjorårets bok Whole BRAIN Living (2021), at om vi ikke sover nok, den dype søvnen, får ikke «hjernecellevaskehjelperne», tatt ut dagens avfall og renset hjernen klart til neste dag. Om disse avfallsproduktene (amyloidplakk, osv), får ligge, blir vi sløve neste dag, groggy og i hjernetåke. Om dette skjer over lengre tid, vil hjernen utvikle Alzheimers.

Ellers skal alt vev, celler og organer fornyes og bygges opp og generelt må vi nullstilles for å være på vårt beste, neste dag.

Kroppens internklokke vet naturlig når det er tid for å legge seg og å stå opp. Men vårt stressende liv og samfunnskrav har overtatt de naturlige cirkadianske rytmene, døgnrytmene, og derfor blir søvnen vår forstyrret. Den viktigste ingrediensen i hvile.

Hvordan søvnunderskudd påvirker helsen vår: En mengde sykdommer, symptomer og lidelser, som diabetes, høyt kolesterol, høyt blodtrykk, angst, søvnløshet, depresjon, refluks øsofagitt, fordøyelsesbesvær, løs mage, treg mage, overvekt, kroppslige smerter osv, er resultat av dårlig søvn over tid. Når kroppen er overarbeidet og har søvnunderskudd, mister du evnen til fokus og konsentrasjon. Det er mange tapte arbeids- og livstimer pr år.

Søvnubalanse er en av de viktigste årsakene til utbrenthet og mangel på hvile. Både i følge ayurvedisk og vestlig medisinske råd trenger vi 7- 9 timer søvn, for å bevare en sunn kropp og sjel. Men det handler ikke bare om antall timer, også når på døgnet vi sover og hviler. Å sove i et strekk 7-8 timer hver natt, er for mange voksne ren utopi og noe veldig mange ikke gjør. Likevel fungerer de bra. I den senere tid er det publisert ny viten og kunnskap, som forklarer noe av dette og her er noe jeg har lært:

Før elektrisiteten kom som en velsignet oppdagelse, var det vanlig å legge seg når det ble mørkt. Da var det kanskje veldig tidlig kveld? I hvert fall på våre breddegrader. Så gikk noen timer god søvn og noe over midnatt, eller tidlig på natten, var det vanlig å ha noen våkne timer (2-3), der en kunne melke kyrne, gå på besøk, ha sex, spise litt, osv, og så legge seg igjen og sove til neste morgen.

Så når mange av oss nå våkner tidlig på morgenen, er det ikke nødvendigvis insomnia, men genene våre som snakker. Det ligger dypt i vårt DNA. Det vi da må passe på, er å legge oss tidligere kvelden før, eller få en ettermiddagsblund. Husk da bare; blunden må være utført i god tid før 16.00 og vare maksimum en søvnsyklus, som er 1,5 time. Da vil dette ikke gå ut over nattesøvnen.

Det beste ifølge ayurvediske råd, er å spise middag før solnedgang. Men i Norge, om vinteren, er ikke det alltid mulig å få til. Prioriter likevel middag noen timer før leggetid, så kroppen slipper å slite med fordøyelsen, når den skal roe seg ned og hvile.

Søvnen skal videre forbedre våre kognitive evner og mangel på søvn gir hukommelsessvikt, redusert evne til mange kompliserte kroppslige utførelser, samt logisk tenkning.

Motsatt vil en uthvilt kropp og hjerne klare å prosessere tanker, følelser og emosjoner. Vi er ikke helt «bomull» i hodet. Og vi får en god dag.

Her er lenke til min gratis e-bok rundt tema søvnvansker https://yellowmind.mykajabi.com/sovn

 

Kilder:
Boken ”Brain” av Jill Bolte
Deepak Chopra nettside
Grete Hjorth Berge Yogaeksamensoppgave ”Yogah Citta Vrtti Nirodhah”