3 tidløse strategier for vår generelle lykke, i følge vitenskapen

less stress more happiness lykke mindfulness stressmestring suksess søvn yoga Jan 26, 2024
offthemark.com

Og lykken vet vi jo bedrer vår helse, fokus og utførelsen av både jobb og andre oppgaver.

Dagens tips og inspirasjon til bloggen har jeg hentet fra Inc.com og Marcel Schwantes. Og det kule "pust ut"-bildet er fra offthemark.com.

Å sikre glede, tilfredshet og lykke, er viktig ut fra mange hensyn. Særlig fordi du da hjelper både din fysiske og mentale helse. Det hjelper deg også til å bli mer engasjert, fokusert og motstandsdyktig, når du utfordres og står i tøffe ting.

Sist, men ikke minst; lykken og gleden din i livet, har positiv innflytelse på din generelle suksess i jobben og i livet.

Å lykkes med å lykkes i livslykken, er ofte lettere tenkt, sagt enn gjort og det finnes mange tips og forslag. Men her kommer de 3 strategiene som er vitenskapelig fundert og det beste; de går hånd i hånd med yogafilosofi og mindfulnesstanker:

1. Planlegg hvile- og nedetid.

Dette er særlig viktig fordi teknologien gjør oss konstant tilgjengelige. Og dette skader hjernen og gjør oss "avhengige" av adrenalin i jobbrushet og dopaminet i tilbakemeldingene, osv. Men baksiden av den medaljen, er at du mister fokus og mental klarhet. Særlig for de lange tankene eller "system-to" tenkningen som Daniel Kahneman har opplyst oss om.

Vi må forstå viktigheten av hvile og fornyelse, så hjernen vår forblir våken, klar og produktiv.

På samme måte som vi har søvnsyklus på ca 90 minutter, der vi synker ned fra lett søvn til dyp søvn og tilbake igjen, viser vitenskapen at vi også har disse jevne syklusene gjennom dagen. Og det er ganske nye funn. (The basic-rest-activity cycle BRAC ved Nathaniel Kleitman).

Her må jeg også skyte inn et annet sidespor, som handler om det samme; (alt henger jo sammen med alt, ref. Gro Harlem Brundtland). Her litt fra pust- og yogalære; 90 minutters sykluser skjer også i pustingen og om du virkelig legger merke til det, vil du kjenne dominerende luftstrøm ut kun et nesebor om gangen. Dette er også styrt av vårt autonome nervesystem og sympaticus/parasympaticus dominans. Det snakker vi om en annen gang).

Tilbake til et forslag for å roe ned hjerneaktiviteten på dagtid, er å ta 10 minutters pauser hver 80-120 minutter, i følge BRAC-syklus. Men generelt bør vi jo opp og stå, strekke, riste litt, minst en gang i timen. ("sitting is the new smoking"...osv). Gjør du det?

Noen åpninger i din travle agenda er derfor veldig smart, så du får litt ro og tenketid, en kort meditasjon og helst litt frisk luft ute. En kaffe med kollega er også smart.

Dager med "tapetsert" timeplan ser kanskje effektivt ut, men er det altså ikke. Vi trenger hviletid for å være på topp.

2. Belønn deg selv ved å gi.

Dette trenger ikke være mye, men det kan det også være. Og det handler ikke om du har mye eller lite penger, om du er i jobb eller er arbeidsløs eller pensjonist osv. Å gi penger, gaver, tid, kan gi mer lykke.

I sommer hørte jeg en podcast om et velstående par som donerte 100 millioner til personer og foretak som engasjerte seg i å gi mer lykke. De beskrev en enorm glede av hva alle disse pengene hadde multiplisert av mer glede og lykke, enn hva de kunne gjort på bankkontoen deres.

Og giveren får best "psykologisk lykkeboost" når donasjonen er til en person eller organisasjon i kretsen eller nærmiljøet som virkelig trenger hjelp, eller en veldedig organisasjon du bryr deg om.

3. Denne er ikke akkurat ny, men skift din innstilling til OPTIMISME.

I yoga sier vi ofte; om du er på et sted, fysisk eller mentalt, der du ikke trives, forlat det. Og kan du ikke det, skift perspektiv. Holdningene i mindfulness, gi slipp, aksept, se på ny, vær nyskjerrig, vær tilstede. Dette kan endre hele bildet og din mentale lidelse, kan skiftes. Jeg sier ikke det er lett. Endring er jo ikke det. Alle vil endre andre, men ikke seg selv. Hørt den?

Likevel det var dette arbeidet som gjorde at Nelson Mandela holdt ut de 27 årene i fangenskap, før han ble løslatt i 1990. At krigsfanger overlevde nazistenes leire. osv.

Hvorfor er endring vanskelig? Fordi det kan være nifst og ubehagelig. Vi er utrygge på det ukjente og hjernen vår vil jo helst holde oss sikre og trygge. Det er selve vitsen med hjernen.

Men om du nå vet noe må endres, prøv å legge en positiv holdning til endringen. Se det som en mulighet til nytt liv, det du kanskje innerst inne har ønsket? Et med mer glede, spenning, muligheter. Det er optimisme.

Optimister klarer å lure litt håp inn i arbeidsinnsatsen, samtidig som de er realistiske. Selv om vi lever i krevende tider, både økonomisk og geopolitisk og verden kanskje føles utrygg. De som makter å unngå drama, fokusere på fremtid(-soptimisme), sette ambisiøse mål. De har det litt kjekkere, bedre og er litt gladere.

En lykkeforsker fra Harvard, Shawn Achor, sier at en daglig aktivitet du kan gjøre i bare to minutter, skifter din holdning og innstilling til positiv og optimisme; " Send en glad e-post, en kompliment eller en takk, til en ny person i tre uker. Det kan være til en venn, sjef, kollega, familie. Hjernen din blir endret til mer optimisme og glede og du blir kjent for sterke, stødige relasjoner". Og relasjonene våre, som det ble fastslått i langtidsstudier i fjor, er jo den sterkeste indikator for langtidslykken.

Oppsummert: Lykke er ikke kun en "feel-good" følelse, men en strategisk plan for personlig suksess.

Og trenger du hjelp til planen med å roe deg ned, finne hvile til et travelt nervesystem, så du også lettere finner søvnen, kan jeg anbefale mitt 45 minutters søvnyogakurs. Du kan ta det i sengen eller utenfor, når som helst på døgnet og du kan ta hele eller kun deler. Jo mer du bruker det jo bedre vil nervesystemet ditt være i stand til ro og hvile. Tror du at du blir gladere da? https://www.yellowmind.no/sovgodt 

Ha en god og rolig helg!